Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2013 20:35 - Повод за дискусия - "смърт" по чл.78а ал.7 от НК.
Автор: pashova Категория: Други   
Прочетен: 1898 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.06.2013 19:37


Приложима ли е разпоредбата на чл. 78а ал.1 от НК за престъплението по чл. 325 б от НК?

     Според НК на РБ, смърт може да бъде причинена или на човек, или на гръбначно животно, последното което е престъпление по чл. 325б ал.1 от НК.
 
    Когато НК визира смърт на човек, той изрично  посочва това, без изключение, във всеки един от съставите на престъпленията, със съставомерен резултат смърт. Това става чрез използваните думи като "причини смърт другиму", " на другиго", " причини смърт на човек" или "причини смърт на лице", или "другиму".

     Когато визира смърт на "гръбначно животно", той също изрично посочва това, каквото е сторил и в чл. 325б от НК.

     Единствено в чл. 78а ал.7 от НК, регламентираща изключенията за приложението на чл. 78а ал.1 -5 от НК / или административно наказание/, законодателят посочва единствено причиняването на  "смърт", като съставомерен резултат, изключващо приложението на административното наказание.   
      Тук в закона  липсва уточнението, дали се касае за смърт на човек или на гръбначно животно, което уточнение другаде законодателят прави винаги  във всички състави на престъпления от особената част на НК, където изрично укзва, че се касае било смърт на човек, било смърт на гръбначно животно. Това сочи на извода, че хипотезата на чл.78а ал.1 от НК визира смърт както на гръбначно животно, така и на човек.

      На второ място, чл. 78а ал.7 от НК визира изключенията за приложението на ал.1 до 5 от този законов текст. Следователно, за да се приложи тази хипотеза, трябва да на първо място, престъплението да отговаря на изискванията на алинея 1 от чл. 78а от НК и едва след като дадено престъпление попада под хипотезата на чл. 78а ал.1 от НК, то следва да се отчете наличието на посочен съставомерен резултат от деянието, регламентиран в чл.7 на чл.78а от НК, поради който този институт не се прилага - в случая смърт. Това се извежда и от текста на алинея 7 на чл. 78а ал.1 от НК, който указва: " разпоредбите на  ал.1 - 5 не се прилагат", както и от конструкцията на нормата на чл. 78а ал.7 от НК, която въвежда изключение от правилото, регламентирано в предходни алинеи.

      Единственото умишлено престъпление от НК, което покрива хипотезата на ал.1 на чл. 78а ал.1 от НК,  със съставомерен резултат смърт, е именно това по чл. 325б от НК- касаеща смърт на гръбначно животно. Единственото непредпазливо престъление, което да запълва изискванията на ал.1 от НК, но да е съставомерен резултат смърт - на човек, е това по чл.343а ал.1 буква "б" от НК.

        Ето защо, хипотезата на чл. 78а ал.7 от НК изключва приложението на административно наказание при умишлени престъпления със съставомерен резултат смърт, единствено за престъплението по чл. 325б от НК и при непредпазливи - състава на чл. 343а ал.1 буква"в" от НК.

        Убийството - умишлено или по непредпазливост на човек, както и смърт на човек при ПТП, не реализира с оглед високата наказуемост, хипотезата на чл. 78 ал.1 от НК, поради което и няма как, тези престъпления да са включени в хипотезата на ал.7 от този тест. Това важи и всички останали умишлени или непредпазливи престъпления със съставомерен резултат смърт на човек, регламентирани в особената част на НК, без горепосоченото изключение. Ето защо доводите, че се приравнява смърт на животно с това на човек, не намират никаква опора в закона и ебез правно значение в коя глава от НК е регламентирано всяко едно от престъпленията със съставомерен резултат смърт.
 
       На трето място, хипотезата на чл.78а ал.7 от НК визира престъления, отговарящи на изискванията по чл.78а ал.1 от НК, но със съставомерни последици,описани в тази алинея, поради което приложението на този институт се изключва.Една  такава последица е причиняване на тежка телесна повреда, която може да бъде причинена единствено на човек. Другата съставомерна последица, която изключва приложението на чл.78а ал.1 от НК, е причиняване на смърт. Тук   думата "смърт" е отграничена в закона със съюза "или" от тежките повреди, което при граматическо тълкуване,  изключва връзката между телесната повреда и смъртта, поради което и няма основание да се приеме, че тази хипотеза визира единствено смърт на човек, с оглед на аргумента, че тежка телесна повреда може да се  причини само на човек.

    С оглед изложените правни аргументи, авторът счита, че разпоредбата на чл. 78а ал.7 от НК, изключваща приложението на административно наказание при съставомерен резултат смърт при умишлено престъпление,  визира и е приложима единствено за престъплението по чл. 325б ал.1 от НК, поради което и за такова престъпление, освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание  е неприложимо.

    С оглед липсата на правни аргументи в противна насока и въпреки липсата им- наличие на съдебна практика, освобождаваща от наказателна отговорност лицата, извършили престъпления по чл. 325б от НК, авторът се надява да се породи  правна дискусия по проблема.

     Поздрави!






Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pashova
Категория: Други
Прочетен: 61774
Постинги: 32
Коментари: 10
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031