Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2013 11:04 - Магистратите във Франция
Автор: pashova Категория: Други   
Прочетен: 749 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.06.2013 21:18


Кратко изложение относно магистратурата във Франция.

 

Настоящето изложение има за цел единствено да маркира реда, по който като цяло е организирана френската правораздавателна система, в един съвсем схематичен вид и то само в частта, касаеща магистратите.

 


Като цяло, магистратите във Франция се делят общо на две големи групи:

1.      Магистрати от сиежа, или така наречените „седящи“ магистрати

и

2.      Магистрати от паркета /прокурори/.

Разделението е дошло от начина, по който тези две групи упражняват функциите си.

Магистратите от сиежа заседават седнали и на подиум, откъдето идва и името им, докато прокурорите стоят на пода, който навремето е бил застлан с паркет, пред съда, откъдето е дошлото и наименованието им - магистрати от паркета.

 

Магистрати от сиежа /седящи магистрати/.

      Тяхната функция е да решават дела. Някои от тях носят специфични имена, идващи от функцията и областта на техните компетенции. Тук се включват освен съдиите, които решават дела и следните магистрати с диференцирани правомощия в дадени сфери:

1.      Съдия по семейните въпроси /JAF/:


     Този съдия е специализиран в семейното право – разводи, разделение на имущество, определяне на издържка, разпределяне и упражняване на родителски права.

 
 

2.      Съдия по изпълнение на наказанията /JAP/:

 

           Този съдия правораздава след произнасяне на осъдителна присъда от наказателен съд и неговите функции са свързани с изпълнение на наказанията, независимо какви са те. Той има компетенции дори и по  въпроси, свързани с работата с лишените от свобода след излизането им от затвора и тяхната реринтеграция в обществото.

 http://www.dailymotion.com/video/x3fbn2_juge-de-l-application-des-peines_news


3.      Съдия за децата :


          Това е съдия, специализиран по проблемите на детството в гражданските правоотношения /малолетни в опасност/, така и в наказателната област - малолетни и непълнолетни извършители на престъпления. Този съдия взима мерки на опазване, образование и защита на младежите до 18 им година. Той председателства съда за децата.

 http://www.dailymotion.com/video/x3fc81_juge-des-enfants_news



4.      Съдия по изпълнението/JEX/ :

 

         Той бива сезиран при спорове, относими към проблеми при изпълнение на съдебните решения и други изпълнителни основания.

 

 

5.      Съдия-следовател:

 

          Той бива сезиран по наказателни дела с голяма сложност. Той ръководи действията на съдебната полиция. Има правомощието да започне разследване срещу определено лице и да му вземе мярка за неотклонение. Той събира доказателства, които счита за необходими за установяване на обективната истина по делото, ръководи разпитите, очните ставки и изслушванията, той съставя изцяло делото, което ще бъде предоставено за разглеждане от съответно компетентния наказателен съд.

 Вижте гледната точка на действащ съдия- заместник шеф на съд в Париж относно проекта на Саркози за премахване на независимите съдии-следователи:

http://www.dailymotion.com/video/xad3j4_supprimer-le-juge-d-instruction-es_news


 

6.      Съдия по заявленията /JME/ :

           Той подготвя делата в гражданската материя за  разглеждане от гражданските съдии. Той призовава страните, бди за спазване на процедурата и за размяната на книжата по делата.

 

  

7.      Съдия по свободите и задържането /JLD/ :

 

        Той е компетентен да взима мярка за неотклонение „Задържане под стража“  по време на водене на  разследване по наказателно дело, както и да продължи вече взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на лице, срещу което се води разследване, както и да  предприема действия по неговото освобождаване. Той е сезиран и в случаите на разрешение или одобрение на претърсване, телефонни подслушвания и всички други действия, засягащи правата на личността в досъдебното производство. Разглежда и дела за принудително лечение.

 

8.      Съдия по посочване /съдия по определени случаи/ : 

      Това е определен съдия, който се произнася бързо в случаи на спешност. Той взема временно решение, което подлежи на незабавно изпълнение. Неговата функция и правомощия са изрично посочени в различни закони. Такива съдии има в окръжния съд, в търговския съд и т.н.

 

 

9.      Съдия по настойчеството:

Това е съдия от окръжния съд, натоварен с произнасяне по режимите на разширена защита в полза на малолетните и непълнолетните и на възрастните, поставени под настойничество и попечителство, както и намиращи се под защита от правосъдието.  

 

       Във Франция също така има и непрофесионални съдии, които заседават редом с професионалните такива и това са съдебните заседатели.

 
      За пълнота следва да се посочи, че има административни съдии в административните съдилища, съдии в търговските съдилища, съдии по решаване на трудови спорове, но това деление е според диференциацията на съдилищата във Франция, в която те заемат своите длъжности и упражняват своите правомощия, която ще бъде разгледана в следващо изложение.




 Магистратите от паркета/ прокурорите/:

 

Това е съвкупността от магистрати, натоварена да изисква приложението на правото в името на обществото.

В областта на наказателната материя, те са адресати на жалби, сигнали, те започват наказателно преследване, ръководят действията на полицаите и на съдебната полиция и изискват приложението на правото пред юрисдикциите. Те също така имат правомощия и в гражданската материя, в определени случаи, предвидени в закона, като например относно гражданското състояние / настойничество, осиновяване и т.н./, в защита на малолетните и непълнолетните, ликвидация на имущество.

Според някои решения на ЕСПЧ, прокурорите във Франция нямат достатъчната независимост, поради което и те не са считани за магистрати, макар формално, да са част от магистратурата на Франция.

 

Надявам се, добихте известна представа как е организирана магистратурата във Франция.


     Считам, че наличието на по-тясна специализация на магистратите от сиежа води до по-голяма бързина и компетентност при решаване на делата, като трябва да подчертая, че там съдиите, заемащи определени длъжности се въртят през определен период от време на почти всяка една от тях, като по този начин им се дава възможност за развитие в йерархията, тъй като заемането на повече различни длъжности е част от изискването за растеж в йерархията. Поради сложността на работата на съдии-следователите, единствено те могат да растат в йерархията без да се налага да сменят длъжностите. С това решение според мен се предотвратява създаването на корупции практики и приятелски кръгове при упражняване на дадена функция.

 

Поздрави!

 

 

 





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pashova
Категория: Други
Прочетен: 62450
Постинги: 32
Коментари: 10
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930